به گزارش اخبار آزاد مناطق، منطقه آزاد ارس در ۴زون منفصل استقرار پیدا کرده که عبارتند از: زون مرکزی جلفا، زون منفصل نوردوز، زون خداآفرین و زون قلیبیگلو. زون۳ و ۴ منطقه آزاد ارس در محدوده شهرستان خداآفرین با وجود سرمایهگذاریهای کلان صورت گرفته در حوزه تامین زیرساختهای توسعه؛ هنوز فرصت کافی برای نشان دادن نیمه طلایی ارس را پیدا نکرده است.
در این گزارش سعی خواهیم کرد مختصری از عمده فعالیتهای انجام شده در بخش خداآفرین ارس را هم از نظر اقدامات سازمان منطقه آزاد ارس و هم سایر ارگانها و بخش خصوصی بیان کنیم.
بازدید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس از منطقه خداآفرین
مهندس محسن نریمان رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس در سفر هفته قبل خود به منطقه خداآفرین به همراه مدیران سازمان و نماینده مردم خداآفرین، کلیبر و هوراند در مجلس شورای اسلامی، در نشست با اعضای شورای شهرک جانانلو گفت: راهاندازی پل دوستی بین ایران و آذربایجان در کنار فعال کردن گمرک خداآفرین از طریق ثبت سفارش و ترخیص، میتواند شرایط مساعدی را برای توسعه صادرات و رونق محدوده خداآفرین فراهم کند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس همچنین یکی دیگر از ملزومات توسعه منطقه را علاوه بر توجه به پتانسیلهای بخش گردشگری، ایجاد بستر مناسب گمرکی دانست و تاکید کرد: بسترهای مورد نیاز گمرک خداآفرین ازجمله تامین نیرو، تجهیزات شبکهای، نصب دوربینهای مداربسته و پلاکخوان محقق شده است.
محسن نریمان در بخش پایانی سخنان خود به اقدامات انجام گرفته در حوزه آب و برق محدوده خداآفرین اشاره کرد و اظهار داشت: دولت تا به امروز ۴۵۰میلیارد تومان برای شبکه آبرسانی سد خداآفرین و شبکههای اصلی و فرعی محدوده هزینه کرده است و در خصوص تامین برق شهرک صنعتی جانانلو نیز مطالعات احداث پست برق از خط انتقال سد قیز قلعهسی توسط مشاور در حال انجام است.
به نظر میرسد اگر براساس سخنان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس به روند توسعه منطقه خداآفرین نگاه کنیم، ظاهرا در سال رونق تولید ارس میخواهد در کنار زون مرکزی جلفا، زونهای۳ و ۴ خود را هم در حوزههای کشاورزی و صنعت به شبکه بینالمللی تجارت و ترانزیت متصل نماید و ارس در حوزه خداآفرین هم جمهوری آذربایجان را به عنوان شریک اول اقتصادی خود انتخاب کرده است و احداث پل دوستی بر روی رودخانه پرخروش «آراز»، مقدمه چنین تحول مبارکی است.
احداث پل دوستی در این منطقه همانند سد قیز قلعهسی ازجمله پروژهای مهم و مشترک بین دولتهای ایران و آذربایجان است که در بالاترین سطح مقامات دو کشور مورد تایید و تصریح قرار گرفته است و جمهوری اسلامی ایران بنا بر اهمیتی که برای توسعه روابط چندجانبه با دولت و مردم کشور دوست و برادر آذربایجان قائل است، با جدیت این پروژهها را پیگیری مینماید.
صنعت کشاورزی، مزیت رقابتی منطقه خداآفرین
اما اگر به آناتومی اقتصاد حوزه خداآفرین منطقه آزاد ارس نگاه کنیم، کشاورزی ستون فقرات اقتصاد تولیدی و صادراتی این خطه است و در این بخش، ارس تلاش میکند ساز و کار بهرهبرداری موثر از سرمایهگذاری ۴۵۰میلیارد تومانی سازمان آب و وزارت جهاد کشاورزی، کشاورزی سنتی منطقه را به کشاورزی مدرن و مردمنهاد تبدیل کند و در این راستا شرکت خوشه سبز صبا با آورده سرمایهگذاری ۵۰۰۰میلیارد تومانی هم محور توسعه کشاورزی مدرن و مکانیزه حوزه خداآفرین و توسعه صنایع وابسته و تکمیلی است.
محمد خالدی، مدیرکل دفتر امور اقتصادی در برنامه گفتگوی اقتصادی رادیو گفتگو با موضوع پایداری بخش کشاورزی میگوید: توسعه پایدار زنجیره ارزش، از برنامههای اصلی وزارت جهاد کشاوزی است و تامین مالی زنجیره ارزش، تامین مالی گلخانهها، پرورش ماهی در دریا، تامین مالی مکانیزاسیون و مدرنسازی کشاورزی، تامین مالی صنایع تبدیلی و تکمیلی و لجستیک بخش کشاورزی در همین راستا است.
شرکت کشت و صنعت خوشه صبا بنا بر اطلاعات موجود در سایت رسمی این شرکت، از شرکتهای زیرمجموعه هلدینگ صبا میهن است که با هدف استفاده از پتانسیلهای کشور و تولید محصولات ارگانیک در جهت حفظ سلامت مردم میباشد که با ایجاد کاربریهای متعدد با هدف توسعه و رشد اقتصاد در این مسیر قدم گذاشته و به عنوان یکی از تامین کنندههای نیاز مردمی میباشد. این شرکت در راستای سیاستهای کلان اقتصادی و اجتماعی کشور و به منظور تامین بخشی از نیازهای جامعه و ایجاد اشتغال و تولید، با سرمایهگذاریهای کلان در زمینه کشت و صنعت فعالیت دارد.
شرکت خوشه سبز صبا با داشتن بخش تحقیق و توسعه توسط محققان و پژوهشگران خود در زمینههای مختلف کشاورزی، به دستاوردهای علمی قابل توجهی دست یافته که ازجمله آن وارد کردن ادبیات «کشاورزی هوشمند» به فرهنگ کشاورزی ایران است.
از کشاورزی هوشمند تحت عنوان سومین انقلاب سبز دنیا هم یاد میشود. این مفهوم در واقع یک مفهوم نوظهور به حساب میآید که به مجموعه راههای مدیریت زمینهای کشاورزی با به کارگیری فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی بهروز در راستای افزایش کیفیت و کمیت محصولات گفته میشود.
تکنولوژیها و ملزومات کشاورزی هوشمند عبارت است از:
– نرمافزار: نرمافزارهای تخصصی که با کمک پلتفرمهای اینترنت اشیاء کار میکنند
– موقعیتیابی: جیپیاس، ماهواره و مواردی از این قبیل
– آنالیز اطلاعات: راههای تجزیه و تحلیل اطلاعات و همین طور گردآوری اطلاعات به منظور تصمیمگیری نهایی درخصوص محصولات
– اتصالات: اتصال همراه، شبکه لورا و مواردی از این قبیل
– سنسورها: سنسور آب، خاک، نور، رطوبت و مدیریت دما در این گروه جای خواهند گرفت
– رباتها: تراکتورهای خودران، تاسیسات پردازش محصول، پهپادها و مواردی از این قبیل
این سیستم یکپارچه و هوشمند، کشاورزان را قادر خواهد ساخت تا به دادههای بسیار زیادی درخصوص محصولات و زمین کشاورزی خود دسترسی داشته باشند. در واقع آنها قادر خواهند بود بدون احتیاج به مراجعه حضوری به زمین و در واقع از راه دور، وضعیت زمینها و محصولات خود را تحت نظر گرفته و تغییرات و تصمیمات خود را از راه دور روی آن اعمال نمایند.
گفته میشود پایه کشاورزی هوشمند بر اینترنت اشیاء بنیانگذاری شده است و با اتصال به ماشینهای هوشمند و همین طور سنسورهای گوناگون، صنعت کشاورزی به سمت کشاورزی اطلاعات محور حرکت خواهد کرد.
علیرضا زندی مدیرعامل کشت و صنعت خوشه صبا، در موعد برداشت اولین خوشههای طلایی گندم در ۲۲خردادماه۹۸ گفت: از سال۹۲ با توافقات صورت گرفته با منطقه آزاد ارس، کشت و صنعت خوشه صبا برای بهرهبرداری از اراضی، وارد منطقه شده است که در طول این سالها تلاش شده است تا توافق لازم با مردم و بهرهبرداران منطقه صورت گرفته و اراضی را از شکل خود که به صورت مرتع مطلق بودند به جایی برسانیم که امروز شاهد برداشت محصول گندم در آن باشیم.
وی افزود: ایجاد زنجیره کشت و صنعت در این محدوده مهمترین هدفی است که به دنبال تحقق آن هستیم، مجموعهای که از کشت تا فرآوری، تولید آبزیان و صنایع تبدیلی را در خود جای دهد که برنامهریزیها برای شکلگیری چنین مجموعهای انجام شده و به مرور اجرایی میشود.