معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی:

مناطق آزاد؛ پیشگام پایلوت پروژه‌های ملی کشور

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با تاکید بر ضرورت ترکیب فناوری با صادرات گفت: برای دستیابی به صادرات فناوری‌محور، باید مدیریت فرآیند برنامه‌ریزی، اجرا و نظارت بر خدمات و اطلاعات مرتبط با حمل و نگهداری کالا، هوشمندسازی شود.

اکبر افتخاری در نخستین نشست تخصصی بررسی چالش‌های مناطق آزاد کشور و فرصت‌های سرمایه‌گذاری با اشاره به اهمیت صادرات فناوری‌محور افزود: نقش صادرات در شکوفایی و رشد اقتصادی کشور بر هیچ کسی پوشیده نیست، اما آنچه که می‌تواند تحول اساسی در صادرات ایجاد کند، ترکیب آن با فناوری روز دنیاست.

وی با بیان اینکه فناوری دیجیتال، تحول جدی در عرصه مباحث و علوم ایجاد کرده، گفت: با نگاهی به تغییراتی در روند بازار و عملیات‌های مالی نهادهای مالی مشاهده می‌شود امروز بانک‌ها و بیمه‌ها از شعبه‌ها به موبایل‌ها انتقال پیدا کرده و این عملیات بدون استفاده از فناوری اطلاعات امکان‌پذیر نیست.

وی با تاکید بر ضرورت نحوه استفاده از ابزارهای فناوری برای انتقال سریع‌تر و بهینه‌تر کلیه امور به مخاطب تصریح کرد: ترکیب فناوری با علم و اقتصاد، عصر جدیدی را برای ظهور و بروز مفاهیم جدید ایجاد کرده و یکی از ماموریت‌های مناطق آزاد پایلوت بودن پروژه‌ها و مفاهیم جدیدی است که می‌خواهد در کشور بررسی و آزمایش شده و پس از بررسی و رفع نواقص به کل کشور انتقال پیدا کنند.

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد با اشاره به اینکه برای افزایش بهره‌وری اقتصادی باید ابزارهای نوین با مفهوم مهم اقتصادی ترکیب شود گفت: در حال حاضر در همه مناطق آزاد کشور مراکز نوآوری و فناوری در حال شکل گیری است، اما منطقه ازاد انزلی در این راستا پیشرو بوده و مفاهیم فناوری را دنبال کرده است.

افتخاری با اشاره به لزوم فعالسازی زنجیره نوآوری برای مراکز فعال افزود: براساس دستورالعمل مناطق آزاد، زنجیره نوآوری از مرحله ایجاد یک ایده توسط مناطق و یا کسب و کارهای موجود در مناطق و حتی خارج از مناطق تا مرحله‌های آزمایشگاهی و تست و تبدیل به محصول حمایت و تجاری‌سازی شده و به مرحله عرضه برسد.

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: مناطق آزاد امروز پیشگام پایلوت پروژه‌های ملی هستند. پایلوت دیجیتالیزیشن به طور کلی و نیز مفاهیم مهمی مانند اینفوتک، فینتک و اکسپورتک می‌تواند در مناطق آزاد باشد.

افتخاری با تاکید بر اهمیت ترکیب و پارادایم تکنولوژی در مناطق آزاد و موضوع لجستیک و ترکیب تکنولوژی با صادرات گفت: در خصوص صادرات و اهمیت آن همایش های زیادی برگزار شده و اینکه صادرات چه نقشی در رشد و تولید خواهد داشت، اما آنچه موضوع اکسپورتک را جذاب می‌کند، پارادایم تکنولوژی است. امروزه ما با واژگان جدید روبه‌رو هستیم مانند اینفوتک، فینتک، اینشوتک و اکسپورت که همه واژگان جدیدی هستند؛ اما پشت همه این واژگان یک مفهوم قوی وجود دارد و آن یک تغییر پارادایم در نگاه علم است.

وی افزود: بورس و سایر نهادهای مالی بدون استفاده از فناوری‌ها به خصوص فناوری اطلاعات ممکن نیست. بانک‌ها امروز از شعبه‌محوری به سمت آی‌‌.تی‌محوری حرکت کرده‌اند‌. امروز بانک بر روی موبایل است. امروز بیمه‌نامه‌ها در شعب نمایندگی بیمه صادر نمی‌شود. تکنولوژی روندهای جدیدی در ارزیابی خسارت و… ایجاد کرده و همه اینها را مدیون تکنولوژی هستیم. در حوزه ارتباطات و اطلاع‌رسانی و صادرات و سایر حوزه‌ها هم این موضوع دیده می‌شود و به دنبال آن هستیم که مفاهیم را ساده‌تر، سریع‌تر، کم‌هزینه‌تر و در دسترس‌تر قرار دهیم. این چهار عنصر اصلی پارادایم دیجیتالیزیشن هستند که می‌خواهد برای مخاطب ایجاد کند.

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: ترکیب تکنولوژی با علوم مختلف، عصر جدیدی برای مفاهیم جدید ایجاد کرده است و این پرسش پیش می‌آید که مناطق آزاد چه فرصتی را برای این پارادایم به خصوص در ایران می‌توانند ایجاد کنند. در ایران برخلاف کشورهای توسعه‌یافته هنوز وارد عرصه دیجیتالیزیشن نشده‌ایم؛ برای ورود به این عرصه مناطق آزاد پایلوتی برای پروژه‌ها، مفاهیم و پارادایم‌های جدیدی است تا بعد از بررسی نتایج و رفع مشکلات بتواند در داخل کشور هم اجرایی شود.

افتخاری با نمایش اسلایدهایی به توضیح بیشتر در خصوص این مفاهیم پرداخت و افزود: مناطق آزاد امروز پیشگام پایلوت پروژه‌های ملی هستند. دیجیتالیزیشن به طور کلی و مفاهیم مهمی مانند اینفوتک، فینتک و اکسپورتک پایلوتشان می‌تواند در مناطق آزاد باشد. اکسپورتک دو موضوع را در منطقه آزاد تلفیق می‌کند؛ اول صادرات که اساسا مفهوم اصلی شکل‌گیری مناطق آزاد است و دوم پایلوت بودن برای طرح‌های جدید است که تلفیق پارادایم تکنولوژی برای صادرات باشیم.

وی گفت: امروز باید ابزارهای نوین و تکنولوژی را با مفهوم مدرن اقتصادی ترکیب کنیم تا بتوانیم بهره‌وری بالاتری را ارائه کنیم. ما می‌توانیم موضوع اکسپورتک را به عنوان یکی از مهم‌ترین ماموریت‌های منطقه آزاد جای بدهیم و دنبال کنیم.

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد افزود: منطقه آزاد انزلی در این خصوص پیشرو بوده و مفاهیم تکنولوژی را مرتبا دنبال کرده و مناطق آزاد دیگر نیز در حال پیشرفت در این خصوص هستند. مراکز نوآوری و فناوری در دیگر مناطق در حال شکل گیری است.

افتخاری گفت: جی‌.آی‌.تی(Just In Time)  به این معنی است که ما بتوانیم درست در زمان مشخص و مورد نظر مواد اولیه یا محصول تولیدی را اگر مواد اولیه است به کارخانه و یا محصول تولیدی را به مصرف‌کننده برسانیم.

وی اظهار کرد: در این مفهوم، انباری‌داری طولانی مدت و انبارش بیش از اندازه از بین می‌رود و نباید منابع مالی را حبس کنیم؛ چراکه نقدینگی و منابع مالی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و مشکلاتی را برای بنگاه‌های اقتصادی به وجود می‌آورد.

معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در پایان اظهار داشت: این مفهوم سرعت در تولید را بالاتر و بهای تمام‌شده را نیز کاهش می‌دهد تا کالا با قیمت مناسب‌تر به دست مصرف کننده برسد. «جاست این تایم» تحول جدی در تولید، رسیدن کالا و انبارش کالا ایجاد کرد. یکی از زیرساخت‌های اصلی برای پیاده کردن و جااندازی این مفهوم و استفاده از منافع آن، این است که از مفهوم لجستیک ساده به سمت لجستیک هوشمند حرکت کنیم. ایجاد «جاست این تایم» ممکن نبود مگر با طی کردن لجستیک هوشمند. لجستیک هوشمند ترکیبی از مدیریت ترافیک و مسیریابی و مدیریت برای اپتیمال کردن مسیر است.