دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد اظهار داشت:

خروج سرمایه‌گذاران با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد

دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد گفت: رسالت و هدف اصلی مناطق آزاد جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی جهت تولید و پردازش کالا است و هرگونه تغییر در اجرای قوانین مالیاتی و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد زمینه خروج فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران از این مناطق را فراهم خواهد کرد.

به گزارش اخبار آزاد مناطق، محمدصادق مبرهن‌نیاکان ضمن انتقاد از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده در محدوده مناطق آزاد تجاری-صنعتی اظهار داشت: در تمام کشورها مالیات و به طور مشخص مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهایی اخذ می‌شود که در محدوده گمرکی سرزمین اصلی قرار دارند و در مناطق آزاد، بنادر و فرودگاهای کشور‌ها مالیات برای خرید کالا محاسبه نمی‌شود.

وی افزود: با توجه به ماده‌۱۴ قانون مناطق آزاد کشور، این مناطق خارج محدوده گمرکی سرزمین اصلی هستند و براساس قوانین استاندارد نباید مالیات بر ارزش افزوده در این مناطق لحاظ شود و اجرای قانون تسری مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد یک قانون جدید و خارج از عرف قوانین بین المللی در مناطق آزاد است.

مبرهن‌نیاکان ادامه داد: رسالت و هدف اصلی مناطق آزاد جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای تولید و پردازش کالا است؛ اما شاهد این هستیم که قوانین و محدودیت‌هایی که در داخل محدوده گمرکی کشور برای فعالان اقتصادی و مردم عادی اعمال می‌شود، به مناطق آزاد نیز تسری پیدا می‌کند و با ادامه این روند، مناطق آزاد از اهداف خود دور می‌شوند. اگر قرار باشد در مناطق آزاد قوانین گمرکی و مالیاتی را اجرا کنند، این مناطق دیگر کارکرد خود را از دست می‌دهند.

وی تاکید کرد: اجرای قوانین گمرکی و مالیاتی در مناطق آزاد شرایط حضور سرمایه‌گذاران در این مناطق را سخت‌تر خواهد کرد و سرمایه‌گذاران برای ادامه فعالیت خود به سمت مناطق آزاد کشورهای همسایه حرکت می‌کنند و یا این سرمایه‌ها به داخل مرز‌های گمرکی کشور وارد می ‌شود که با شعار تمرکز‌زدایی دولت منافات دارد.

دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد افزود: همچنین بر‌اساس ماده۵ قوانین مناطق آزاد، این مناطق دارای بودجه مستقل و خودگردان هستند و هیج نوع وابستگی به دولت ندارد و در حالی که مناطق آزاد با مشکلات زیادی درخصوص تامین منابع برای توسعه و تکمیل زیرساخت‌های خود مواجه هستند، اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، هزینه مضاعف بر فعالان اقتصادی این مناطق تحمیل می‌کند.

وی اذعان داشت: برخی از مسئولین اعلام می‌کنند قرار است بخشی از درآمد حاصل از مالیات به این مناطق بازپرداخت شود، اما زمانی که این مناطق هیچ بودجه‌ای از طریق دولت به آنها تخصیص داده نمی‌شود و با کمبود منابع روبه‌رو هستند، چرا باید از این منابع محدود مالیات اخذ شود و مجدد مقداری کمی از آن درآمد تحت عنوان بودجه دولتی بازپرداخت شود و به نوعی این مناطق وابسته به دولت شوند؟!

مبرهن گفت: در مناطق آزاد خصوصا مناطق جنوبی، هزینه زندگی بالاتر از کل کشور است. در مناطق آزاد چابهار، کیش، قشم و اروند به دلیل هزینه بالای تامین کالا و حمل و نقل، بین ۳۰ تا ۵۰درصد هزینه‌های عمومی بالاتر از دیگر شهرهای است و این ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده که در آینده افزایش خواهد یافت، هزینه اضافی را بر مردم این مناطق تحمیل خواهد کرد و انگیزه فعالیت در مناطق آزاد را کاهش خواهد داد.

وی درخصوص جلسه کمیسیون اقتصادی مجلس با موضوع بررسی قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد تصریح کرد: در این جلسه قرار بود از بخش خصوص دعوت شود، اما تا این لحظه از طرف دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد تجاری و کمیسیون مجلس اطلاعات تکمیلی و دعوتنامه‌ای درخصوص این جلسه به ما ارسال نشده است. بهتر بود در این جلسه از نظرات نمایندگان بخش خصوص فعال در این مناطق استفاده می‌شد؛ اما ما تا حد توان خود مشکلات تسریع قانون مالیات بر ارزش افزوده در مناطق آزاد را با اعضای شورای نگهبان و کمیسیون اقتصادی مجلس مطرح کرده‌ایم.

دبیر اجرایی شورای هماهنگی و همکاری فعالین اقتصادی مناطق آزاد در پایان تاکید کرد: امیدوارم به دور از هرگونه هیجان و آرمان‌گرایی و بر‌اساس واقعیت‌ها و مشکلاتی که اجرای این قانون برای مناطق آزاد ایجاد خواهد کرد، این مسئله در کمیسیون اقتصادی و در صحن مجلس تصویب نشود و امید است با تدابیر شورای محترم نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، تصمیمی گرفته شود که مزایا و انگیزه‌ سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد کمرنگ نشود.