مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار اظهار کرد:

ضرورت تشکیل کمیته‌ راهبردی کریدور شمال-‌جنوب با حضور ذینفعان

رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار معتقد است که برای عملیاتی شدن کریدور شمال-‌جنوب باید هر چه سریع‌تر تمامی مناطق آزاد و بنادر مسیر، نسبت به تهیه بسته‌های جذاب یارانه‌ای و حمایتی به خطوط کشتیرانی و صاحبان کالا اقدام کنند.

به گزارش اخبار آزاد مناطق، اخیرا جلسه ویدئو کنفرانسی به منظور تعیین راهبردهای عملیاتی کردن مسیر ترانزیتی کریدور شمال-‌جنوب به دعوت منطقه ویژه اقتصادی لوتوس آستاراخان روسیه برگزار شد که نمایندگانی از ایران (به نمایندگی منطقه آزاد چابهار و منطقه آزاد انزلی)، منطقه ویژه لوتوس به نمایندگی کشور روسیه، نماینده طرف هندی و نمایندگانی از شرکت‌های کشتیرانی، خدمات لجستیکی و حمل و نقل سه کشور به منظور بررسی راهکارهای لازم برای عملیاتی نمودن مسیر ترانزیتی کریدور شمال-‌جنوب (نستراک) (مسیر بنادر هند، چابهار، انزلی، آستاراخان، مسکو و هامبورگ المان) در آن حضور داشتند.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در رابطه با جریان این جلسه و مسائلی که در آن مطرح شده است، گفت که وی سه پیشنهاد درباره عملیاتی شدن کریدور شمال-جنوب ارائه کرده است.

عبدالرحیم کردی در این ‌باره توضیح داد: تنها راه تسریع در عملیاتی کردن این مسیر، تشکیل کمیته‌ای راهبردی با حضور نماینده تمامی طرف‌های ذینفع و تشکیل کارگروه‌های تخصصی همچون کارگروه گمرکات، بنادر، فرواردرها و غیره است تا به صورت عملی و مرحله به مرحله نسبت به شناسایی و رفع موانع اجرایی اقدام شود.

وی با اشاره به اهمیت دو فاکتور مهم در اهمیت هر یک از کریدورهای ترانزیتی دنیا یعنی امکان ترانزیت کالا در کمترین زمان و با حداقل هزینه، اظهار داشت: به منظور ایجاد جذابیت لازم برای صاحبان کالاهای ترانزیتی جهت پیوست به این مسیر برای انتقال کالاهای خود، پیشنهاد کردیم تا هرچه سریع‌تر تمامی مناطق آزاد و بنادر مسیر، نسبت به تهیه بسته‌های جذاب سوبسیدی و حمایتی به خطوط کشتیرانی و صاحبان کالا اقدام کنند.

رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار افزود: تشکیل یک اتحادیه یا شرکت حمل و نقل ترکیبی و خدمات لجستیکی مشترک با عضویت تمامی دست‌اندرکاران و ذینفعان، از راهکاری تسریع در این امور است تا علاوه بر سیاستگذاری و بهبود فرآیندهای اجرایی، به صورت متمرکز مسئولیت تمامی مراحل اجرایی را به عهده گیرد.

گفتنی است، در این جلسه نماینده روسیه نیز ضمن برشمردن اهمیت بندر چابهار در فراهم کردن مسیر ارتباطی با کشورهای هند و چین اعلام کرده که به خاطر صرفه‌جویی ۴۰درصدی در زمان انتقال و ۲۰درصدی هزینه‌های ترانزیتی این مسیر ترانزیتی، کشورهای قزاقستان و ترکمنستان و تعدادی از شرکت‌های اروپایی برای پیوستن به این توافق‌نامه ترانزیتی اعلام آمادگی کرده‌اند که این امر خود موید اهمیت این توافق‌نامه و جذابیت آن است.