در بازدید روسای اتاق تعاون ایران از منطقه آزاد انزلی مطرح شد:

منطقه آزاد انزلی هاب صادرات تعاون‌گران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا

روسای اتاق تعاون ایران با روسای اتاق‌های تعاون و مدیران عامل اتحادیه‌های تعاونی کشور در بازدید از منطقه آزاد انزلی، ظرفیت‌های این منطقه را به عنوان هاب صادرات تعاون‌گران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا مناسب ارزیابی کردند.

به گزارش اخبار مناطق آزاد، عاونگران در بازدید از زیرساخت‌ها و بندرکاسپین منطقه آزاد انزلی چگونگی در نشستی راه‌های گسترش همکاری‌ها دوجانبه با حضور اعضای هیات مدیره و معاونین سازمان منطقه آزاد انزلی را مورد بررسی قرار دادند.

عضو هیات رئیسه و معاون پشتیبانی و برنامه اتاق تعاون ایران نیز در این نشست به جایگاه قانونی این اتاق اشاره کرد و گفت: اتاق تعاون ایران به عنوان عضو صاحب رای و اثرگذار در تصمیمات اقتصادی کشور در تمامی شوراهای اصلی عضویت دارد و می‌تواند مطالبات بخش اقتصادی تعاون را پیگیری کند.

علی مطیع‌جهانی اظهار کرد: مرکز تجاری ایران در روسیه مسئولیت اجرایی راه‌اندازی اتاق تعاون را از سال گذشته اخذ کرد و این مرکز در روسیه راه‌اندازی شد که در این اتاق از ظرفیت بخش خصوصی و تعاون استفاده می‌شود.

وی به برخی مشکلات لجستیکی و ارسال محموله برای صادرکنندگان اشاره کرد و افزود: ارسال محصولات کشاورزی و غذایی به این مناطق در برخی از فصول مانند زمستان با مشکل جدی روبه‌رو است اگر بتوانیم از ظرفیت منطقه آزاد انزلی به عنوان دپو کالاهای اساسی برای صادرات محصولات به روسیه و اوراسیا استفاده کنیم می‌توانیم این مشکلات را تا حدود زیادی کاهش دهیم.

جهانی اظهار کرد: تعاونگران و سرمایه‌گذاران بخش تعاون آماده هستند از منطقه آزاد انزلی به عنوان هاب اصلی صادرات استفاده کنند و در بخش نمایشگاهی نیز ظرفیت این منطقه را برای برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی داخلی و خارجی مناسب می‌باشد.

معاون اقتصادی و کسب و کار اتاق تعاون ایران نیز در این نشست گفت: هفته گذشته سندی برای تحقق شعار سال در شورای اقتصاد کشور برای رشد تولید و مهار تورم تهیه شد که در آن اتاق تعاون ایران مکلف به ساماندهی و برنامه‌ریزی در این زمینه شد.

رضا وفایی یگانه اضافه کرد: در اتاق تعاون ۱۴کمیسیون تخصصی داریم که یکی از آنها کمیسیون توسعه تجارت می‌باشد که در امر تسهیل‌سازی و کمک به تصمیم‌گیری کشور فعال است و دولت برنامه دارد با فعال کردن مراکز تجاری و تجمیع فعالیت‌های خرد از ساختار تعاون برای توسعه تجارت بهره گیرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران نیز در این نشست اظهار کرد: صادرکنندگان محصولات کشاورزی به کشور روسیه به کانتینرهای یخچال‌دار زیر و بالای صفر درجه نیاز دارند. ۵۰۰میلیون دلار از مجموع صادرات کشورمان به روسیه شامل محصولات کشاورزی است لذا اگر بحث صادرات به کشورهای CIS مطرح باشد باید شرایط صادرات محصولات کشاورزی ساده‌تر شود.

ارسلان قاسمی گفت: بیشترین حجم کالاهای وارد شده از بنادر شمالی شامل محصولات خام مانند گندم، جو، ذرت و روغن خام است به همین منظور باید پایانه صادراتی برای صدور این کالاها پیش‌بینی شود.

وی با بیان اینکه این کمسیون آماده است در احداث این پایانه در منطقه آزاد انزلی سرمایه‌گذاری و همکاری کند، افزود: باید امکان واگذاری ۱۱۳هزار مترمربع از انبار سرپوشیده تا بهره‌برداری از پایانه صادراتی اصلی به بخش تعاون فراهم شود‌.

محمود صادقی رئیس اتحادیه تعاونی پسته نیز منطقه آزاد انزلی را فرصت مغتنمی برای حضور محصولات پسته ایران در بازار اوراسیا دانست و افزود: با توجه به روندهای اقتصادی حاضر صادرات محصولات غیرنفتی باید از حمایت بیشتری برخوردار شوند و در این راستا باید از امکانات کانتینری برای صادرات به بازار اوراسیا استفاده کرد.

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های ماهیان گرم آبی نیز در این نشست گفت: سالانه ۱۰۰هزار تن ماهی پرورشی مازاد گرمابی در کشور تولید می‌شود که رایزنی‌ها برای صادر این ماهیان به کشور روسیه درحال انجام است.

الویری به شرایط سخت صادرات ماهی به کشور روسیه اشاره کرد و اظهار داشت: امسال برای اولین‌بار از شرایط سخت صادرات ماهیان گرم آبی و سردآبی به روسیه عبور کردیم.

وی یکی از این شرایط سخت را تاکید روسیه به حمل مواد غذایی با کانتینر اعلام کرد و افزود: برای توسعه صادرات به کشور روسیه نیاز به همکاری‌های نزدیک با منطقه آزاد انزلی داریم‌.

معاون پارلمانی و امور حقوقی اتاق تعاون ایران نیز در این نشست اظهار داشت‌: اتاق تعاون برای سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد انزلی آمادگی دارد تا در صورت فراهم شدن فرصت سرمایه‌گذاری در این زمینه اقدامات لازم را داشته باشد.

مهرداد لاهوتی اضافه کرد: اتاق تعاون ایران همچنین می‌تواند برای برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی تخصصی داخلی و خارجی با منطقه آزاد همکاری داشته باشد.

وی فلسفه ایجاد مناطق آزاد را توسعه صادرات عنوان کرد و افزود: امیدواریم این جلسه مقدمه‌ای باشد برای ادامه همکاری‌های اتاق تعاون ایران و منطقه آزاد انزلی و در آینده نزدیک تفاهم‌نامه مشترکی بین طرفین منعقد شود.

سرپرست سازمان منطقه آزاد انزلی نیز با بیان اینکه این منطقه صرفا وارد کننده کالا نیست گفت: منطقه آزاد انزلی تجهیزات و مواد اولیه را از کشورهای همسایه وارد کرده و پس از ایجاد ارزش افزوده نسبت به صادرات کالا اقدام می‌کند.

اکبر نیازی افزود: منطقه آزاد انزلی در بخش نمایشگاهی می‌تواند امکان برگزاری نمایشگاه‌های داخلی و خارجی را در این منطقه فراهم کند و در صورت لزوم از توان و ظرفیت شرکت‌های تولید کننده مستقر در شهرک‌های صنعتی این منطقه بهره گیرد.

وی اضافه کرد: از انعقاد تفاهم‌نامه با اتاق تعاون ایران استقبال می‌کنیم و معتقدیم این تفاهم‌نامه ثمرات خوبی برای منطقه آزاد انزلی و اتاق تعاون خواهد داشت.

سرپرست سازمان منطقه آزاد انزلی تصریح کرد: مراحل تکمیل اسکله رو-‌رو در بندرکاسپین ادامه دارد و سینی دوار برای حمل کانتینر نیز نصب شده است. بهره‌برداری از این اسکله منوط به اتصال بندر کاسپین به ریل می‌باشد که امیدواریم مسئولان با عمل به وعده‌های خود تحقق این امر را تسهیل کنند‌.

نیازی، در مورد ایجاد سردخانه در پسکرانه بندر کاسپین نیز گفت: رایزنی‌ها با سرمایه‌گذاران برای احداث سرخانه انجام و تفاهم‌نامه‌ای نیز منعقد شده است‌.

سرپرست سازمان منطقه آزاد انزلی خاطرنشان کرد: منطقه آزاد انزلی می‌تواند بخشی از پسکرانه بندر را در اختیار پایانه صادراتی قرار دهد؛ اما برای اختصاص زمین برای احداث مجتمع فرهنگی و تفریحی فرهنگیان با کمبود زمین مواجه است و پیشنهاد می‌کنیم با نهادها و ارگان‌های مختلف که زمین آماده واگذاری و فروش دارند، مذاکراتی انجام شود.

گفتنی است، در ابتدای این نشست که اکبری مقدم عضو هیات مدیره و طالب‌پور معاون اقتصادی سازمان منطقه آزاد انزلی نیز حضور داشتتند، امین افقی معاون امور بندری و جواد کشلی مدیر سرمایه‌گذاری این سازمان گزارشی از عملکرد سازمان و ظرفیت‌های اقتصادی و لجستیکی منطقه ارائه نمودند.